GRATIS TOOLBOXACTIE

Ontvang t/m zondag 21 april een gratis EPDM toolbox ter waarde van €44,95 bij aanschaf van een EPDM dakpakket!*

Bestel snel en profiteer!

*Voor 15:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!

Kan EPDM folie op elke ondergrond?

Hier zijn de meest gestelde vragen op een rijtje:

 1. Is het mogelijk EPDM-folie op hout te lijmen?
 2. Kan ik EPDM-folie op beton aanbrengen?
 3. Kan ik EPDM-folie op roofing lijmen?
 4. Kan ik EPDM-folie op mastiek dakbedekking aanbrengen?
 5. Kan ik EPDM-folie op isolatie lijmen?
 6. Is het mogelijk EPDM-folie over bestaande PVC dakbedekking te plaatsen?
 7. Kan ik EPDM-folie op metaal aanbrengen?
 8. Kan EPDM op EPDM worden gelijmd?
 9. Is het mogelijk EPDM-folie op zink te lijmen?
 10. Kan ik EPDM-folie over mijn bestaande dakbedekking aanbrengen?

1. Is het mogelijk EPDM folie op hout te lijmen?

EPDM-folie is ideaal voor toepassing op houten ondergronden, zoals OSB- of underlaymentplaten. Zelfs in onverwarmde schuren of overkappingen kan EPDM-dakbedekking direct op het hout worden gelijmd. Als u echter van plan bent EPDM-dakbedekking aan te brengen op een gebouw met verwarmde ruimtes, moet u er rekening mee houden dat condensatie kan optreden tussen het EPDM en de houten ondergrond. Dit kan worden voorkomen door het gebruik van PIR-isolatieplaten in combinatie met dampremmende folie.

Houd rekening met vochtig hout bij EPDM-folie 

Voor een optimale hechting is het raadzaam om EPDM-folie niet aan te brengen op een vochtige houten ondergrond. EPDM is namelijk dampdicht, wat betekent dat vocht opgesloten kan blijven en houtrot de constructie kan aantasten. Daarom is het belangrijk om te wachten met het aanbrengen van EPDM-dakbedekking totdat de houten ondergrond volledig droog is.

Samengevat: EPDM-folie kan veilig worden verlijmd op hout, maar zorg ervoor dat u de juiste stappen volgt en condensatie voorkomt door gebruik te maken van dampremmende folie. Breng de EPDM aan op een schone en droge houten ondergrond.

2. Kan ik EPDM folie op beton aanbrengen? 

Ja, EPDM-folie kan op beton worden gelijmd. Het is echter essentieel om ervoor te zorgen dat het dakoppervlak schoon is en vrij is van scherpe objecten. In principe is het gebruik van een primer niet noodzakelijk. Indien u er echter de voorkeur aan geeft om een primer te gebruiken, moet deze minstens 24 uur of langer drogen voordat u de EPDM gaat aanbrengen. Onvoldoende droging van de primer kan de optimale hechting van de EPDM-lijm in gevaar brengen.

Samenvattend: Het is mogelijk om EPDM op beton te lijmen, waarbij een primer over het algemeen niet vereist is. Mocht u echter nog twijfels hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze EPDM-specialisten.

3. Kan ik EPDM folie op roofing lijmen?

In sommige situaties is het mogelijk om EPDM aan te brengen op roofing, ook wel bekend als bitumen of dakleer. Er zijn echter enkele belangrijke punten om op te letten:

 1. De ondergrond moet volledig droog zijn.
 2. Het dak moet voldoende geïsoleerd zijn om condensatie te voorkomen.
 3. De ondergrond dient grondig gereinigd te zijn.

Vocht en EPDM-lijm zijn geen goede combinatie. Een droge ondergrond is cruciaal voor een optimale hechting. De bestaande roofing dakbedekking fungeert doorgaans als een dampdichte laag.

Concluderend, wilt u EPDM op roofing aanbrengen? In veel gevallen is dit mogelijk, maar het vereist wel dat er voldoende dakisolatie aanwezig is om grote temperatuurverschillen te voorkomen en daarmee condensatie in de dakconstructie te voorkomen.

4. Kan ik EPDM folie op mastiek dakbedekking aanbrengen?

Nee, het direct aanbrengen van EPDM op een mastiek dak is niet mogelijk. Mastiek werd vroeger vaak bedekt met grind, en de scherpe steentjes zijn niet geschikt voor het EPDM-folie. Als het verwijderen van het oude mastiek dak geen optie is, kunt u overwegen om een tussenlaag te gebruiken. In dit geval kunt u bijvoorbeeld PIR-isolatieplaten gebruiken als basis, waarop u vervolgens het EPDM kunt aanbrengen.

Samengevat: Het is niet mogelijk om EPDM-folie direct op mastiek aan te brengen.

5. Kan ik EPDM folie op isolatie lijmen?

Niet alle isolatiematerialen zijn geschikt voor EPDM-folie. EPDM kan uitsluitend worden geïnstalleerd op geschikte PIR-isolatieplaten. Bij EPDM XL zijn er PIR-isolatieplaten beschikbaar met de juiste cachering, wat zorgt voor een optimale hechting van de EPDM-lijm. Onder deze isolatieplaten moet een dampremmende folie worden aangebracht.

Conclusie: EPDM-dakbedekking kan alleen worden toegepast op PIR-dakisolatieplaten.

6. Is het mogelijk EPDM folie over bestaande PVC dakbedekking te plaatsen? 

Hoewel EPDM-folie over het algemeen weinig nadelen heeft, kan het niet worden verlijmd op PVC-dakbedekking vanwege de slechte chloorbestendigheid van EPDM.

Conclusie: Nee, het is niet mogelijk om EPDM-folie aan te brengen op PVC dakbedekking.

7. Kan ik EPDM folie op metaal aanbrengen? 

Zeker, het verlijmen van EPDM op metalen is mogelijk, waaronder metalen zoals aluminium en zink. Als u vragen heeft over het proces van het verlijmen van EPDM op metalen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Conclusie: Ja, EPDM kan worden aangebracht op verschillende metalen, op voorwaarde dat deze schoon, vrij van roest en vetvrij zijn.

8. Kan EPDM op EPDM worden gelijmd? 

Ja, u kunt EPDM aan elkaar bevestigen met behulp van onze EPDM contactlijm. Voor een waterdichte bevestiging van accessoires zoals prefab hoeken wordt eveneens EPDM-kit gebruikt.

Conclusie: Het is mogelijk om EPDM op EPDM te plakken met onze specifieke EPDM contactlijm van EPDM XL. Voor de montage van EPDM-accessoires is onze EPDM-kit vereist.

EPDM stroken
 1. EPDM strook breedte 5cm dikte 1,30mm lengte 20 meter EPDM strook breedte 5cm dikte 1,30mm lengte 20 meter
  Per stuk
  € 16,95
  Incl. BTW
 2. EPDM strook breedte 5cm dikte 1,00mm lengte 20 meter EPDM strook breedte 5cm dikte 1,00mm lengte 20 meter
  Per stuk
  € 14,96
  Incl. BTW
 3. EPDM strook breedte 5cm dikte 0,50mm lengte 20 meter EPDM strook breedte 5cm dikte 0,50mm lengte 20 meter
  Per stuk
  € 8,95
  Incl. BTW
 4. Zelfklevende EPDM strook 1,30mm | 60cm breed, lengte 20 meter Zelfklevende EPDM strook breedte 60cm dikte 1,30mm lengte 20 meter
  Per stuk
  € 329,89
  Incl. BTW

9. Is het mogelijk om EPDM folie op zink te lijmen? 

Zink wordt vaak toegepast voor dakgoten, maar na verloop van tijd kunnen corrosieproblemen leiden tot lekkages. Als de lasnaden van een zinken dakgoot niet te ernstig beschadigd zijn, is het mogelijk om deze te renoveren en waterdicht te maken met EPDM-stroken. Als de lasnaden echter te zwaar beschadigd zijn, moeten ze eerst worden gerepareerd. Voor dit doel wordt aanbevolen EPDM stroken te gebruiken met een dikte van 1,30 millimeter. Dakgoten bevatten vaak vuil dat de hechting van de lijm kan verstoren, dus het is belangrijk om de dakgoot grondig schoon te maken voordat u begint met lijmen.

Conclusie: EPDM-folie kan op zink worden verlijmd, mits het te verlijmen oppervlak schoon is en vrij is van vuil.

10. Kan ik EPDM folie over mijn bestaande dakbedekking  aanbrengen? 

Zoals u heeft kunnen lezen, is het in bepaalde gevallen mogelijk om EPDM over bestaande dakbedekking aan te brengen. Er zijn echter uitzonderingen, namelijk PVC-dakbedekking en mastiekdaken. Bovendien is het doorgaans noodzakelijk dat het dak voldoende geïsoleerd is om condensvorming te voorkomen.

Conclusie: Over het algemeen is het mogelijk om EPDM over bestaande dakbedekking aan te brengen, maar er zijn uitzonderingen zoals mastiek- en PVC-daken.

EPDM folie kan op diverse ondergronden

In samenvatting, als u niet de mogelijkheid heeft om helemaal opnieuw te beginnen en de oude dakbedekking volledig te verwijderen, is EPDM in de meeste gevallen een haalbare optie. Door nauwgezet de tips en adviezen te volgen die wij hebben verstrekt, kunt u genieten van uitstekende dakbedekking met EPDM gedurende meer dan 50 jaar. We hebben dit overzicht voor u samengesteld:

Ondergrond Verlijming EPDM nodig?
EPDM op hout Ja
EPDM op beton Ja
EPDM op isolatie Ja, alleen met de juiste PIR platen
EPDM op roofing Ja, mits bij verwarmde ruimtes voorzien van isolatie.
EPDM op zink  Ja
EPDM over oude dakbedekking In vrijwel de meeste gevallen mogelijk
EPDM op mastiek Nee
EPDM op PVC dakbedekking Nee
EPDM op metaal In vrijwel de meeste gevallen mogelijk
EPDM op EPDM lijmen Ja
 Tabel 1: EPDM lijmen op diverse ondergronden.
Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat