GRATIS TOOLBOXACTIE

Ontvang t/m zondag 21 april een gratis EPDM toolbox ter waarde van €44,95 bij aanschaf van een EPDM dakpakket!*

Bestel snel en profiteer!

*Voor 15:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden!

Bitumen dakbedekking vervangen

Bent u van plan om binnenkort een bitumen dak te vernieuwen? In de loop der jaren wordt een bitumen dak blootgesteld aan diverse elementen, zoals neerslag en uv-straling. Daarom is het van groot belang om uw dak regelmatig te onderhouden. Vraagt u zich af hoe u bitumen op de juiste manier kunt verwijderen en wanneer dit het beste uitgevoerd kan worden?

Wat is bitumen?

Bitumen staat ook bekend onder de namen dakleer en roofing. Hoewel technisch gezien bitumen kan worden toegepast op daken met een lichte helling, wordt het veelvuldig ingezet als dakbedekking op platte daken.

Bitumen wordt vervaardigd uit aardolie. De productie van gemodificeerde bitumen heeft de kwaliteit van dakbedekking met bitumen aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vroegere generaties.

Tegenwoordig bieden dakbedekkingsmaterialen aanzienlijk meer duurzaamheid, hebben een langere levensduur en bieden betere bestendigheid tegen temperatuurschommelingen. Bovendien bezit hedendaags bitumen verbeterde fysieke eigenschappen, aangezien het een stuk elastischer is. 

De voor- en nadelen van een bitumen dak

Er zijn verschillende voordelen en nadelen verbonden aan het gebruik van bitumen als dakbedekking. Hieronder de voordelen: 

 • Goed bestand tegen vocht: Met een correcte installatie en stevige naadverbindingen tussen de individuele stroken, vertoont bitumen aanzienlijke weerstand tegen vocht. Hierdoor is bitumen uitstekend geschikt als dakbedekking voor platte daken.

 • Bitumen is goed betaalbaar: in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen voor platte daken, is bitumen redelijk betaalbaar.

 • Reparatie is eenvoudig: het herstellen van bitumen relatief simpel. Eventuele barsten of bellen in het bitumen dak kunnen snel en moeiteloos worden gerepareerd, waardoor de dakbedekking weer duurzaam blijft. De levensduur neemt dan ook toe.

 • Isoleren is mogelijk: wanneer u gelijk uw dak wilt isoleren, kan de isolatie van buitenaf op dakbedekking worden aangebracht.

Hieronder de nadelen: 

 • Matige UV-bestendigheid: bitumen dakbedekking is slecht bestand tegen uv-straling, bitumen veroudert dan ook snel door de straling van de zon.

 • Niet naadloos: bitumen wordt in stroken gelegd, hierdoor is de dakbedekking niet naadloos en de kans op lekkage dan ook groter. Het is dus extra belangrijk om de klus goed uit te voeren en een goed waterdichte en sterke naadverbinding te maken.

 • Meerdere lagen: bitumen moet ik meerder lagen geld worden. Er is dus meer bitumen nodig om een goede waterdichte afdichting te creëren.

 

EPDM dakbedekking
 1. Proefstuk EPDM proefstuk-epdm
  Per stuk
  € 2,49
  Incl. BTW
 2. EPDM dakbedekking standaard rol dikte 0,50mm - breedte 1,20m - lengte 20m EPDM folie op rol dikte 0,50mm - breedte 1,20m - lengte 20m
  Per stuk
  € 199,95
  Incl. BTW
 3. EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europese EPDM EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europese EPDM
  Per stuk
  € 11,95 € 10,95
  Incl. BTW
 4. EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europese EPDM EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europese EPDM
  Per stuk
  € 14,94 € 13,89
  Incl. BTW

 

Vervangen van een bitumen dak

Het moment waarop een bitumineus dakbedekkingssysteem moet worden vervangen, hangt af van diverse factoren. Bijvoorbeeld, blootstelling aan zonlicht vermindert de levensduur ervan. Hierdoor zal uw dak minder frequent reparaties vereisen wanneer het vaak in de schaduw ligt in vergelijking met wanneer het voortdurend aan zonlicht is blootgesteld.

De timing van het vervangen van het bitumen is eveneens afhankelijk van de kwaliteit ervan. Als een bitumen dak op het punt staat te gaan lekken of als er aanzienlijke en aanhoudende schade is, is het noodzakelijk om het te vervangen. 

Omdat bitumen toch zijn nadelen heeft, werd er al snel gezocht naar een ander, beter type dakbedekking. Een soort dat wel gemakkelijk en veilig aan te brengen was, met goede waterdichte capaciteiten. EPDM dakbedekking bezit al deze eigenschappen en is dan ook uitstekend geschikt om te gebruiken als dakbedekking op een plat of licht hellend dak. EPDMXL verkoopt daarom al jaren deze kwalitatieve soort dakbedekking, met daarbij een eigen soort EPDM-lijm, zodat u van optimale hechting verzekerd kunt zijn. Wij staan dan ook voor de volle honderd procent achter dit kwalitatieve materiaal. En heeft u al bitumen op uw dak liggen, dan kan EPDM over de bitumen geplaatst worden.

Wanneer bitumen verwijderen?

Indien reparaties of onderhoud aan zowel de dakbedekking als de onderconstructie vereist zijn, is het verstandig om eerst de bestaande bitumen dakbedekking te verwijderen voordat u de nieuwe bitumen dakbedekking over de oude dakbedekking aanbrengt.

Wanneer u het probleem bij de kern aanpakt, vergroot u de kansen op een succesvolle dakreparatie. Dit voorkomt herhaling van het probleem. Een andere soort dakbedekking is EPDM dakbedekking; deze soort dakbedekking is een stuk duurzamer en heeft een veel langere levensduur (50 jaar). U kunt EPDM daarnaast gewoon zelf op het dak verlijmen, zelfs over oude bitumen dakbedekking heen! Zo bespaart u een hoop tijd en geld. 

Bitumen dakbedekking zelf verwijderen

U kunt er natuurlijk voor kiezen om bitumen dakbedekking zelf te verwijderen. Dit is een stuk voordeliger dan het inhuren van een specialist.

Wanneer u van plan bent om eigenhandig bitumen dakbedekking te verwijderen is het cruciaal om veilig te handelen, vooral wanneer u op aanzienlijke hoogte werkt. Zorg ervoor dat u strikte veiligheidsmaatregelen in acht neemt.

Bovendien delen we graag enkele tips met u voor het geval u zelf van plan bent om bitumen te verwijderen. Deze suggesties vindt u hieronder.

Denk aan het afvoeren van afval

Indien afvoer van het afval vereist is, dient u rekening te houden met bijkomende kosten. Bijvoorbeeld, oude mastiek dakbedekking moet gescheiden worden afgevoerd via de plaatselijke afvalverwerker, aangezien het wordt geclassificeerd als chemisch afval. Raadpleeg uw plaatselijke gemeente om te achterhalen welke stappen u moet nemen voor het afvoeren van het afval. Zorg ervoor dat u een plan opstelt voor het verwijderen van uw oude dakbedekking.

Bent u van plan om de dakbedekking zelf af te voeren? Voor een efficiënte afvoer is het verstandig om contact op te nemen met de plaatselijke recyclingfaciliteit en te informeren welke materialen, zoals hout, u apart moet scheiden. Als u grote hoeveelheden afval hebt, kan het laten afvoeren ervan een verstandige optie zijn. Het huren van een bouwcontainer is een mogelijkheid; deze kan voor uw woning worden geplaatst en wordt opgehaald zodra u klaar bent. Hierdoor kunt u direct aan de slag met het installeren van de nieuwe dakbedekking.

Schade aan bitumen dak

Bij geringe schade is het van belang om onmiddellijk in te grijpen of professioneel advies in te winnen van een dakdekker. Hierdoor vermijdt u schade, lekkages en vroegtijdige vervanging. Met degelijk onderhoud kan bitumineuze dakbedekking een levensduur van 20 tot 30 jaar bereiken.

Blazen onder het bitumen duiden op aanwezigheid van vocht of waterdamp onder het dak. Deze situatie ontstaat wanneer water niet kan verdampen en gevangen raakt onder de dakbedekking.

In dergelijke omstandigheden kunnen barsten en scheuren ontwikkelen. Hierdoor verliest uw dak zijn waterbestendigheid, wat lekkages en de groei van schimmel kan veroorzaken. Het is van groot belang om tijdig in te grijpen om de schade te minimaliseren en te herstellen.

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat