Isolatie van een plat dak
Om optimaal te profiteren van alle voordelen van nieuwe dakbedekking, is het aan te raden om uw dak (opnieuw) te isoleren. Hierin wordt verschil gemaakt tussen een koud dak, warm dak of omgekeerd dak. Maar wat is bij u van toepassing, en wat zijn de voor- en nadelen? en welk soort dakbedekking past hier uiteindelijk het beste bij?Koud dak: gevoelig voor veranderende weersomstandigheden
Een koud dak kunt u herkennen doordat de isolatie zich onder de dakconstructie bevindt. Een nadeel van deze manier van isoleren is dat het dak niet opwarmt door de positie van het isolatiemateriaal door de warmte die opstijgt uit de woning. Ook wordt het dakoppervlak niet goed beschermd tegen weersomstandigheden zoals felle zon of zware regenval.
Het gevolg is dat in zowel zomer- als winterseizoenen de temperatuur van het dakoppervlak nogal wisselt. Een hittegolf in de zomer doet het dak flink uitzetten, terwijl de vrieskou in de winter juist zorg voor het krimpen van de dakbedekking. Deze constante wisselwerking van uitzetten en krimpen zorgt ervoor dat een koud dak gevoelig is voor scheuren en vaak geen lange levensduur beschoren is, tenzij er gekozen is voor een dakbedekking die hier goed tegen bestand is zoals EPDM.
Warm dak: PIR en EPDM een goede combi
Een warm dak kenmerkt zich doordat de isolatie zich juist boven de dakconstructie bevindt. De dakbedekking is op de isolatieplaten aangebracht. Dit type dak is bijzonder populair, want het dakoppervlak wordt in dit geval wel opgewarmd door de warmte die opstijgt uit de woning. Dit leidt tot minder temperatuurschommelingen, minder uitzetten en krimpen en dus een langere levensduur van het dakbedekkingsmateriaal.
Doordat het dakbedekkingsmateriaal op de isolatieplaten wordt aangebracht, wordt het dak effectief beschermd tegen wisselende weersinvloeden en andere factoren. Zeker een duurzaam materiaal als EPDM folie is in dit opzicht wederom een uitstekende keuze. Als u dit type dak wilt gaan isoleren, is ons advies om PIR isolatieplaten te gebruiken. Hiermee wordt met een geringe dikte al een goed rendement behaalt.