10% PAKKETACTIE!

Profiteer direct en ontvang t/m donderdag 30 mei 10% korting op uw hele bestelling bij aanschaf van een EPDM dakpakket!*

Bestel snel en ontvang uw bestelling nog voor het weekend in huis!

EPDM dakbedekking met kimfixatie

EPDM geniet een reputatie als dakbedekkingsmateriaal dat tot wel een halve eeuw meegaat. De elastische eigenschappen resulteren door makkelijk krimpen en uitzetten in een uitstekende weerbestendigheid.

Door de continue beweging in het materiaal kan het echter loskomen in de hoeken indien niet goed bevestigd. Gelukkig is dat eenvoudig te voorkomen door het toepassen van kimfixatie.

Wat is kimfixatie?

De kim van het dak (de plek waar het horizontale platte dak overgaat in een verticale rand) is traditioneel de plek waar dakbedekkingsmateriaal het eerst loslaat. Dat geldt zeker in geval van een elastomeer rubber als EPDM, waarvan de soepele materiaaleigenschappen afgezien van een hoop voordelen, ook een bescheiden nadeel met zich meebrengen.

Het constante krimpen en uitzetten zorgt rondom de kim van het dak namelijk voor grote trekkrachten op het materiaal. Hierdoor kan de dakbedekking op deze plek los laten laten. Kimfixatie is een fixatie in de kim van het dak die de trekkrachten grotendeels opvangt en daarmee zorgt voor het behoud van de EPDM dakbedekking.

Hoe werkt een kimfixatie precies?

Een kimfixatie is doorgaans een mechanische bevestiging die voor de Amerikaanse variant van EPDM een steviger bevestiging dan lijm garandeert. De fixatie wordt in dat geval aangebracht in de vorm van gewapende strips die rondom en bij de opkant bevestigd worden op het dak. Bij veel toepassingen wordt dit echter niet gedaan waardoor er al snel problemen met de kimfixatie optreden.

De kracht van zo’n mechanische kimfixatie schuilt hem in het sterke geheel van de EPDM dakbedekking en de aangebrachte strips. Dit geheel is bestendig tegen zelfs de grootste trekkrachten en resulteert daarmee in een optimale levensduur. In combinatie met de weerbestendige eigenschappen van het elastische EPDM is de levensduur zeer gunstig ten opzichte van alternatieve dakbedekkingsmaterialen.

EPDM dakbedekking
 1. Proefstuk EPDM proefstuk-epdm
  Per stuk
  € 2,49
  Incl. BTW
 2. EPDM dakbedekking standaard rol dikte 0,50mm - breedte 1,20m - lengte 20m EPDM folie op rol dikte 0,50mm - breedte 1,20m - lengte 20m
  Per stuk
  € 199,95
  Incl. BTW
 3. EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europese EPDM EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europese EPDM
  Per stuk
  € 11,95 € 10,95
  Incl. BTW
 4. EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europese EPDM EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europese EPDM
  Per stuk
  € 14,94 € 13,89
  Incl. BTW

Welke vormen van kimfixatie zijn er zoal?

Hoewel met kimfixatie vaak wordt gedoeld op de hierboven genoemde mechanische variant, bestaat er ook nog een andere vorm die geschikt is voor Europese EPDM. Het dakbedekkingsmateriaal wordt hierbij niet op mechanische wijze behandeld, maar met contactlijm dubbelzijdig verlijmd op het dakoppervlak rondom 20 centimeter nabij opstanden en randen.

Bij gebruik van Europese EPDM en een dakoppervlak dat kleiner is dan 200 m² voldoet deze vorm van kimfixatie aan de strengste wettelijke eisen. Alleen bij het gebruik van Amerikaanse EPDM of een dakoppervlak groter dan 200 m² kan een mechanische bevestiging meerwaarde hebben. Bij EPDM XL verkopen we louter Europese EPDM dakbedekking van hoge kwaliteit. Lees onze handleiding voor meer informatie over een correcte dakrandafwerking en verlijming.

Kimfixatie problemen voorkomen?

Kimfixatie problemen voorkomen bij onze Europese EPDM is zeer eenvoudig. Gebruik altijd onze voorgeschreven EPDM lijmen en kitten. EPDM XL verkoopt EPDM van het merk Tytane® alle lijmen en kitten zijn van Tytane® en horen bij onze Tytane® EPDM dakbedekking. Gebruik geen EPDM lijmen en kitten van vreemde merken. Dit voorkomt ook verval van uw garantie op de EPDM. Indien u de EPDM volgens onze handleiding plaatst zult u geen problemen krijgen met de kimfixatie.

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via: 085-0656814 of info@epdmxl.nl.
Uiteraard vind u ook meer informatie op onze website www.epdmxl.nl.

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat