Weekendactie: gratis Toolbox!

Profiteer direct en ontvang een professionele EPDM toolbox ter waarde van €44,95 bij aanschaf van een EPDM dakpakket!*

*Actie loopt t/m zondag 1 oktober!

Weersinvloeden en veroudering, wat doen die met uw dakbedekking

Hoe beïnvloeden weersomstandigheden mijn dakbedekking?

Het dak op uw woning krijgt het nodige te verduren. Regen, zon, sneeuw en wind werken elke dag weer in op uw dakbedekking en dat heeft op termijn zo zijn gevolgen. Maar welke invloed hebben deze weersomstandigheden nu eigenlijk op uw dakbedekking en hoe kunt u hierop inspelen om de levensduur van uw dak te verlengen?

Wisselende weersomstandigheden in Nederland

Dakbedekking in Nederland dient aan verschillende eisen te voldoen en dat heeft een goede reden. Het klimaat in ons land is uniek, in die zin dat het een bijzondere variatie kent. Van Elfstedentochten in de winter tot hittegolven in de zomer; het Nederlandse weer toont zich in veel gradaties en is soms ronduit onvoorspelbaar. Die grote afwisseling in weersinvloeden zorgt ervoor dat dakbedekking op gebouwen hierop berekend moet zijn. Een uitdaging, want koude en warmte stellen compleet tegenovergestelde eisen aan een dak.

Optimale dakbedekking bij snelle temperatuurschommelingen

Een regio waar temperatuurschommelingen zich nog veel sneller en extremer voltrekken dan in Nederland, is het Midden-Oosten. Niet voor niets werd hier circa een halve eeuw geleden een nieuw materiaal geïntroduceerd als bedekking voor daken – EPDM. Dit synthetische product kenmerkt zich onder meer door een enorme veelzijdigheid in bestendigheid tegen uiteenlopende weersinvloeden. Van UV-straling tot ozon en van hagelbuien tot verzengende hitte.

In figuurlijke zin zouden we daarom kunnen zeggen dat EPDM onder al deze omstandigheden geen krimp geeft. In letterlijke zin klopt die stelling echter niet. Het materiaal is namelijk extreem flexibel, waardoor krimpen bij koude en weer uitzetten bij warmte voor een dak met EPDM geen enkel probleem vormt.

Verouderingsfactoren zoals ozon en UV-straling

Naast temperatuur, zijn er echter ook andere factoren die hun uitwerking op een dak niet missen. Denk alleen al aan regen, dat bij kleine scheurtjes in de dakbedekking desastreuze gevolgen kan hebben zoals forse lekkage in een woning. Ook in dit opzicht is EPDM een solide keuze, want het materiaal is compleet waterdicht en hierdoor volledig bestand tegen zelfs de zwaarste regenval.

Ozon – het natuurlijk voorkomende gas dat we in de lucht ruiken na een behoorlijke regenbui – is een andere traditionele dakbedekkings-verouderaar waar EPDM goed tegen is gewapend. Dat geldt ook voor de natuurlijke UV-straling van de zon, want onafhankelijk onderzoeksinstituut SKZ heeft aangetoond dat de levensduur van EPDM onder invloed van deze factoren meer dan een halve eeuw is.

EPDM is makkelijk verwerkbaat. Zeker met ons EPDM dakpakket is het leggen van een EPDM dak voor een handige klusser zeker te doen.

EPDM dakpakketten
 1. EPDM dakpakket XL 1,00mm dikte EPDM dakpakket XL 1,00mm dikte
  Per stuk
  € 236,91
  Incl. BTW
 2. EPDM dakpakket Basic 1,00mm dikte EPDM dakpakket Basic 1,00mm dikte
  Per stuk
  € 184,95
  Incl. BTW
 3. EPDM dakpakket XL 1,30mm dikte EPDM dakpakket XL 1,30mm dikte
  Per stuk
  € 254,84
  Incl. BTW
 4. EPDM dakpakket Basic 1,30mm dikte EPDM dakpakket Basic 1,30mm dikte
  Per stuk
  € 202,95
  Incl. BTW

Heeft u een aanvullende vraag over de levensduur van EPDM en hoe deze wordt beïnvloed door specifieke weersomstandigheden? Bel ons dan op +31 (0)38 376 0604 of stuur een bericht via het contactformulier.

Copyright © 2023 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat