10% WEEKENDKORTING!

Tot en met a.s maandag geven wij 10% korting op het gehele assortiment. Dus bestel snel! De korting wordt automatisch verrekend in de winkelwagen.

EPDM over mastiek plaatsen kan dat

In het Nederland van vroeger waren de gebouwen anders dan tegenwoordig. De isolatie was beduidend minder goed en op de panden met een plat dak lag veelal dakbedekking van mastiek. Dat werd steenhard in de winter en ging bijna drijven in de zomer. Heeft u nog zo'n dak en wilt u het vernieuwen door EPDM over het mastiek te plaatsen? Dan is dit wat u moet weten:

Wanneer is mijn mastiek dak aan vervanging toe?

Een mastiek dak is in vrijwel alle gevallen aan vervanging toe. Dat komt omdat deze dakbedekking in ons land inmiddels alweer zo’n 40 jaar in onbruik is. Dat betekent dat, áls u de eigenaar bent van een gebouw met een mastiek dak, deze dakbedekking nu alweer bijna een halve eeuw oud is. Bij zo’n termijn begint nagenoeg elk materiaal op zijn einde te lopen en dat geldt al helemaal voor mastiek.

Mastiek is namelijk een peksoort die gecombineerd is met vulmateriaal (waaronder zand en overige stoffen). Zoals logisch bij een peksoort is het materiaal gevoelig voor warmte- en koudeverschillen. De pek wordt vloeibaar bij hogere temperaturen en kiezelhard bij koude. U kunt u wel voorstellen dat dit in een land als Nederland relatief snel leidt tot problemen op het gebied van levensduur.

Hoe EPDM folie over mastiek aanbrengen?

Vanaf circa 40 jaar geleden is mastiek op de meeste plaatsen geleidelijk vervangen door bitumen. De afgelopen jaren maakt dat materiaal op zijn beurt weer plaats voor het veelgeprezen EPDM. Deze rubbersoort heeft niet de gevoeligheid van mastiek en ook niet de nadelen van bitumen (waaronder de onveilige en dure installatiemethode met een dakbrander).

Het rechtstreeks aanbrengen van EPDM op mastiek blijkt niet altijd eenvoudig. Veel daken van mastiek zijn in het verleden overgoten met grind om de vloeibaarheid bij zomerse temperaturen tegen te gaan. Dit grind zorgt voor een scherp oppervlak met reliëf dat geen goede bodem is voor een dakbedekking met EPDM rubber.

EPDM op mastiek plakken kan niet rechtsreeks

EPDM rechtstreeks op mastiek plakken is helaas niet mogelijk. U kunt wel werken met een zogenaamde scheidingslaag. Dan adviseren wij u om het grind waar mogelijk weg te schrapen en een zo egaal mogelijk oppervlak te creëren. Vervolgens plaatst u over de mastiek een laag PIR isolatie en daar bevestigt u vervolgens de EPDM op. Een andere optie is natuurlijk het verwijderen van de laag mastiek. Dit is even een karwei, maar hierna kunt u met een schone lei beginnen en vergroot u de kans op een lange levensduur.

Kiest u inderdaad voor het laatste? Dan is het zaak de oude dakbedekking eerst volledig weg te halen. Op de overblijvende dakconstructie plaatst u een dampremmende laag, een isolatielaag en tot slot het EPDM rubber. Gefeliciteerd: u heeft uzelf hiermee verzekerd van een dak waarmee u weer een halve eeuw vooruit kunt!

Heeft u meer vragen over het plaatsen van EPDM over mastiek, neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Team EPDM XL

Copyright © 2022 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat