GRATIS EPDM TOOLBOX!

Scoor direct en ontvang t/m zondag 21 juli een gratis EPDM toolbox bij aanschaf van een EPDM dakpakket!* 

Let op: OP=OP

Wat zijn de gemiddelde kosten van dakbedekking

Dakbedekking voor platte daken is er in vele soorten en maten. Denk alleen al aan EPDM, bitumen en PVC. Al deze materialen onderscheiden zich met specifieke kenmerken en lopen ook in prijs soms sterk uiteen. In dit artikel zetten wij de voordelen en gemiddelde kosten van de populairste dakbedekkingstypen voor platte daken op een rijtje.

Wat zijn de kenmerken van EPDM, bitumen en PVC?

De kwaliteit van dakbedekking wordt vaak bepaald aan de hand van de bestendigheid tegen veranderlijke weersomstandigheden. Natuurlijk zijn er meer factoren die de kwaliteit van dakbedekking bepalen, maar feit is dat temperatuurschommelingen en weersomstandigheden de meeste invloed hebben op de levensduur.

Absolute uitblinker op dit vlak is EPDM, dat als elastische rubbersoort moeiteloos krimpt bij kou, uitzet bij warmte en dit proces decennialang zonder problemen herhaalt. PVC is minder elastisch maar kan zich meten met EPDM op het gebied van UV-bestendigheid. Dit is goed voor de levensduur van een dak en zorgt bovendien voor een aangenaam binnenklimaat in de zomer.

Bitumen legt het af tegen EPDM en PVC op bovenstaande gebieden, maar biedt wel een vergelijkbare waterdichtheid. In een regenachtig land als Nederland is deze eigenschap bepaald geen overbodige luxe. Qua onderhoud vereisen PVC en bitumen meer werk dan EPDM. Dit laatste materiaal is namelijk wortelvast en daarmee nagenoeg onderhoudsvrij.

Wat zijn de prijzen voor dakbedekking?

Nu u een goede indruk heeft van de verschillen in materiaaleigenschappen, komen we bij een ander belangrijk punt: de kosten. Bitumen heeft van oudsher de reputatie als relatief voordelig dakbedekkingsmateriaal en dat zien we dan ook terug in de prijs. EPDM en PVC brengen beide gemiddeld wat hogere kosten met zich mee bij aanschaf.

De vraag is natuurlijk: verdienen deze kosten zichzelf in een later stadium terug? Hier komen we later in dit artikel op terug. Eerst zetten we de prijzen voor deze soorten dakbedekking in een overzichtelijke tabel op een rijtje:

Dakbedekking

Prijs per m2

Levensduur

Bitumen

25

30 jaar

PVC

30

25 jaar

EPDM

15

45 jaar

 

Nog belangrijker: wat is de prijs-kwaliteitsverhouding?

In bovenstaande tabel zijn de verschillen in prijzen tussen dakbedekking duidelijk zichtbaar. Opvallend is dat de gemiddelde levensduur sterk varieert. De levensduur van EPDM ligt bijvoorbeeld bijna twee keer zo hoog als die van PVC. Dit plaatst de prijzen in een heel ander perspectief. Ook bitumen moet het qua levensduur afleggen tegen het zeer duurzame EPDM.

Een factor die in de tabel niet is meegenomen meer eerder in dit artikel wel is genoemd, is het verwachte onderhoud. Bij bitumen en PVC zijn periodieke onderhoudswerkzaamheden absolute noodzaak, terwijl EPDM door zijn wortelvastheid aanzienlijk onderhoudsvriendelijker is.

Dat maakt EPDM de duidelijke winnaar qua prijs-kwaliteitsverhouding. De prijs is nauwelijks hoger dan die van alternatieven en u krijgt er als gebouweigenaar bijzonder veel voor terug. Meer weten over de kosten voor uw EPDM dak? Bel ons op (0)85-0656814 of mail naar info@epdmxl.nl.

EPDM dakbedekking
 1. Proefstuk EPDM proefstuk-epdm
  Per stuk
  € 2,49
  Incl. BTW
 2. EPDM dakbedekking standaard rol dikte 0,50mm - breedte 1,20m - lengte 20m EPDM folie op rol dikte 0,50mm - breedte 1,20m - lengte 20m
  Per stuk
  € 199,95
  Incl. BTW
 3. EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europese EPDM EPDM dakbedekking op maat 1,00mm dik - Europese EPDM
  Per stuk
  € 11,95 € 10,95
  Incl. BTW
 4. EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europese EPDM EPDM dakbedekking op maat 1,30mm dik - Europese EPDM
  Per stuk
  € 14,94 € 13,89
  Incl. BTW

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat