10% WEEKENDKORTING!

Tot en met a.s maandag geven wij 10% korting op het gehele assortiment. Dus bestel snel! De korting wordt automatisch verrekend in de winkelwagen.

Voor- en nadelen van een groendak

Een groendak of sedumdak zie je steeds vaker, vooral in stedelijk gebied. Want als je van groen houdt en je graag iets doet om biodiversiteit te bevorderen maar je hebt geen of weinig tuin, is een groendak een ideale manier om toch meer groen aan de leefomgeving toe te voegen.

De voordelen van een groendak

Een groendak biedt nog veel meer voordelen dan de genoemde vergroening van de leefomgeving en het stimuleren van biodiversiteit. Wij hebben 8 voordelen voor u op een rijtje gezet:

1. Een groendak helpt de lucht te zuiveren. De plantjes zuiveren de lucht, nemen CO2 op en filteren fijnstof.

2. Een groendak zorgt voor biodiversiteit. Bijen, vlinders en insecten hebben zo een broodnodig stukje leefomgeving in een drukke stad.

3. Een groendak dient als een waterbuffer. We zien steeds vaker hevige buien en een groendak helpt om dit water op te vangen. Ze kunnen tot wel 37 liter water opnemen per vierkante meter.

4. Een groendak werkt geluidsisolerend.

5. Een groendak houdt warmte in het pand tegen in de zomer en houdt de warmte vast in de winter, het heeft dus een uitstekende isolerende werking.

6. Een groendak is gemakkelijk zelf aan te leggen en heeft weinig onderhoud nodig.

7. Een groendak zorgt ervoor dat, mits goed aangelegd, de dakbedekking langer meegaat.

8. Een groendak is prima te combineren met zonnepanelen. Sterker nog, er kan zelfs een flinke stijging van het rendement behaald worden, soms wel 25%!

Nadelen van een groendak

De voordelen zijn legio, maar na het benoemen van deze voordelen moet we om u een correct beeld te geven ook even ingaan op de nadelen.

1. Een groendak is duurder dan als je alleen voor dakbedekking kiest. De plantjes of sedumtrays kosten natuurlijk wel geld

2. Als de dakbedekking, oftewel de laag onder de plantjes, niet goed aangelegd is en er lekkage ontstaat, dan is het lastig om de lekkage te vinden en op te lossen.

3. Een groendak is aanzienlijk zwaarder, zodat de dakconstructie wel in orde moet zijn. Laat dit dan ook goed checken voordat u begint.

Hoe moet ik een groendak onderhouden?

Een groendak is relatief onderhoudsarm, want u hoeft er eigenlijk niet veel aan te doen. Om het dak mooi groen te houden en lekkage te voorkomen, is het echter wel raadzaam om de volgende werkzaamheden af en toe uit te voeren:

  • Onkruid verwijderen. Vergeet ook niet om mos weg te halen.
  • Zorg voor een goede bemesting. Voor groen- en sedumdaken zijn speciale mestkorrels te verkrijgen, die 9 maanden werkzaam zijn.
  • Water geven. Dit zal in de praktijk niet vaak voorkomen, maar als het 4 weken niet geregend heeft is het raadzaam de sedumplantjes wat extra water te geven.
  • De afvoer checken. Dit voorkomt lekkages en ook moet u er voor zorgen dat de sedumplantjes niet té nat zijn.

*Heeft u gekozen voor een intensief groendak, dan dient u alle werkzaamheden uit te voeren die u ook bij een normale tuin doet, zoals bijvoorbeeld snoeien en water geven.

De juiste dakbedekking bij een groendak

Als u een groendak aanlegt is het belangrijk dat de onderliggende dakbedekking op orde is. Het is namelijk een heel gedoe om de dakbedekking te vervangen als er eenmaal plantjes op het dak aangebracht zijn. Het is dus zaak om de dakbedekking te kiezen die het langst meegaat, en dan komt u al gauw bij EPDM uit. EPDM gaat minimaal 50 jaar mee en is daardoor de ideale dakbedekking onder een groendak. EPDM kunt u op maat bestellen zodat u dit zelf niet op maat hoeft te snijden. Wilt u uw dak nog beter isoleren, vergeet dan niet om direct PIR isolatieplaten mee te bestellen. Deze zijn uitermate geschikt om een dak te isoleren.

Copyright © 2022 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat