10% PAKKETACTIE!

Profiteer direct en ontvang t/m donderdag 30 mei 10% korting op uw hele bestelling bij aanschaf van een EPDM dakpakket!*

Bestel snel en ontvang uw bestelling nog voor het weekend in huis!

Europese EPDM

Verschillende soorten EPDM

EPDM is een veelzijdige synthetische rubbersoort die voor veel doeleinden en toepassingen geschikt is. De vele verschillende toepassingen van EPDM zijn bekend, maar tussen de verschillende toepassingen zit er ook verschil tussen de EPDM soorten. In hoofdlijnen kunnen we stellen dat er 2 EPDM soorten zijn, namelijk de Amerikaanse EPDM en de Europese EPDM. Beide EPDM soorten hebben elk hun eigen voordelen maar soms ook hun nadelen. EPDM XL kiest echter bewust voor de Europese EPDM van het Nederlandse A-merk TYTANE®. De voordelen van Europese EPDM zijn dermate groot dat die keuze gauw gemaakt was. Ook is de samenwerking en de service van de Nederlandse systeemproducent Tytane van een dusdanig hoog niveau dat daar geen twijfel over mogelijk is. De door ons verkochte EPDM is verkrijgbaar met een dikte van 1,00 en 1,30mm en is hierdoor koploper in kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Het ontstaan van Europese EPDM

Circa 1770 deed een Amerikaanse chemicus een uitvinding, hij ontdekte namelijk dat rubber de strepen van een potlood kon verwijderen. Natuurrubber werd al gebruikt voor wat toepassingen zoals bijvoorbeeld de vlakgom. Later in 1839 ontdekte Charles Goodyear dat je doormiddel van vulkanisatie de eigenschappen van het rubber dusdanig kon beïnvloeden dat het voor veel meer toepassingen gebruikt kon worden. Rond 1900 kon men inmiddels synthetisch rubber maken waardoor aan de grote vraag van rubber kon worden voldaan, en hier is ook het begin van EPDM ontstaan. Het Nederlandse bedrijf DSM is een van de grondleggers geweest van de Europese EPDM variant, een product om met recht trots op te zijn.

Europese EPDM vs Amerikaanse EPDM

De eerste oorsprong van EPDM ligt in Amerika, later volgde EPDM variant 2.0, de Europese EPDM. De belangrijkste verschillen tussen de Europese EPDM en de Amerikaanse EPDM zijn de dikte en de toevoeging van talk bij het Amerikaanse systeem. Het Europese EPDM systeem is onbetalkt. Tijdens de productie van de Amerikaanse EPDM wordt namelijk wel talk toegevoegd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de EPDM folie aan elkaar blijft kleven. Bij de Europese EPDM worden er linnen doeken geplaatst tussen de EPDM lagen om die verkleving te voorkomen. Later worden die textiel doeken weer verwijderd. Of je nu deskundige bent of niet, iedereen kan het verschil tussen Amerikaanse rubberfolie en Europese rubberfolie zien. Amerikaanse EPDM lijkt op de binnenband van een fiets en Europese EPDM is schoon en heeft een lichte print. Het verschil in diktes komt doordat de Amerikanen werken met inches en wij in Europa werken met millimeters. Amerikaanse EPDM is bijna altijd 1,14 mm dik. Europese EPDM heeft een grote variatie aan diktes maar het meest gebruikt is 1,00mm en 1,30mm.

De voordelen van Europese EPDM t.o.v Amerikaanse EPDM

Europese EPDM bevat dus geen talk en dat heeft heel veel voordelen, zeker voor de doe-het-zelver Maar ook de vakman en professional hebben hier baat bij. Europese EPDM kun je rechtsreeks op vele ondergronden enkelzijdig verlijmen zonder dat u het EPDM eerst moet reinigen, schuren of voorzien van een primer. Amerikaanse EPDM moet echter altijd tweezijdig verlijmd worden en bij de hulpstukken en hoeken ook nog worden voorzien van een primer en worden geschuurd. Dit wordt echter niet altijd gedaan, waardoor er later problemen kunnen ontstaan bij werking van het dak. Hierdoor kan de EPDM folie loskomen. De verwerking van Europese EPDM is dus veel eenvoudiger en goedkoper. Wat betreft de levensduur maakt het niet veel uit. Als de EPDM folies geïnstalleerd worden volgens de voorschriften, de bijbehorende EPDM lijm, EPDM kit, enzovoorts dan gaan ze beiden minimaal 50 jaar mee. Wel moet worden opgemerkt dat de Europese EPDM hier een voorsprong in heeft omdat deze meestal dikker is.

De prijs en kosten van Europese EPDM

Europese EPDM wordt grotendeels enkelzijdig verlijmd i.p.v. dubbelzijdig en ook zijn er geen primers nodig. Hierdoor blijft de totaalprijs van de Europese EPDM laag. Amerikaanse EPDM lijkt in de basis eerst wat goedkoper dan de Europese EPDM maar door de dubbelzijdige verlijming en de benodigde EPDM randartikelen is de Amerikaanse EPDM onder de streep duurder. Ook als je EPDM vergelijkt met bijvoorbeeld bitumen dakbedekking dan is de EPDM dakbedekking tegenwoordig goedkoper en scherper geprijsd. Dat komt omdat bitumen dakbedekking veel meer olie bevat dan EPDM, en de prijs van olie is in de laatste jaren enorm toegenomen. Als u EPDM vergelijkt met andere soorten dakbedekking zult u zien dat u met EPDM goedkoper uit bent.

Europese EPDM kopen en bestellen

Indien u nog twijfels heeft over onze Europese EPDM dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij leveren alle EPDM materialen binnen 3 werkdagen bij u thuis of direct op het bedrijf of de klus. EPDM is verkrijgbaar als EPDM dakbedekking op maat , maar nog voordeliger zijn onze complete EPDM pakketten. Het EPDM pakket is in diverse uitvoeringen beschikbaar en bevat de benodigde EPDM lijm en EPDM kit inclusief de eventuele EPDM hemelwaterafvoer

Copyright © 2024 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat