Weekend actie! 10% korting!

Profiteer dit weekend van 10% korting op uw  gehele bestelling bij aanschaf van een EPDM dakpakket!
Klik hier om de pakketten te bekijken.
(Geldig van vrijdag 23 oktober t/m zondag 25 oktober).

Europese EPDM

EPDM is een veelzijdige synthetische rubbersoort die voor veel doeleinden en toepassingen geschikt is. De vele verschillende toepasingen van EPDM zijn bekend, maar tussen de verschillende toepassingen zit er ook verschil tussen de gebruikt EPDM kwaliteiten en de EPDM soorten. In hoofdlijnen kunnen we stellen dat er 2 EPDM soorten zijn namelijk de Amerikaanse EPDM en de Europese EPDM. Beide EPDM soorten hebben elk hun eigen voordelen maar soms ook hun nadelen. EPDM XL kiest echter bewust voor de Europese EPDM van het Nederlandse A-merk TYTANE®. De voordelen van Europese EPDM zijn dermate groot dat die keuze gauw gemaakt was. Ook is de samenweking en de service van de Nederlandse systeemproducent Tytane van een dusdanig hoog niveau dat daar geen twijfel over mogelijk is. De door ons verkochte EPDM heeft een standaard dikte van 1,30mm en is hierdoor koploper in kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Het ontstaan van Europese EPDM

Zoals beschreven zijn er de volgende EPDM soorten te weten de Europese EPDM en de Amerikaanse EPDM maar waarom is dat en hoe komt dat? Circa rond 1770 deed een Amerikaanse chemicus een uitvinding hij ondekte dat rubber de strepen van een potlood kon verwijderen. Natuurrubber werd al gebruikt voor wat toepasiingen zoals bijvoorbeeld vlakgom. Later in 1839 ondekte Charles Goodyear dat je doormiddel van vulkanisatie de eigenschappen van het rubber dusdanig kon beinvloeden dat het voor veel meer toepassingen gebruikt kon worden. Rond 1900 kon men inmiddels synthetisch rubber maken waardoor aan de grote vraag van rubber kon worden voldaan hier is ook het begin van EPDM ontstaan. Het Nederlandse bedrijf DSM is een van de grondleggers geweest van de Europese EPDM variant een product om met recht trots op te zijn.

Europese EPDM vs Amerikaanse EPDM

De eerste oorsprong van EPDM ligt in Amerika, later volgde EPDM variant 2.0 de Europese EPDM. De belangrijkste verschillen tussen de Europese EPDM en de Amerikaanse EPDM zijn de dikte en de toevoeging van talk bij het Amerikaanse systeem het Europese EPDM systeem is onbetalk. Tijdens de productie van de Amerikaanse EPDM wordt namelijk talk toegevoegd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de EPDM folie aan elkaar blijft kleven. Bij de Europese EPDM worden er linnen doeken geplaatst tussen de EPDM lagen om die verkleving te voorkomen. Later worden die textiel doeken weer verwijderd. Daarom is de Europese EPDM dus onbetalkt en de Amerikaanse EPDM betalkt. Of je nu deskundige bent of niet iedereen kan het verschil tussen Amerikaanse rubberfolie en Europese rubberfolie zien. Amerikaanse EPDM lijkt op de binnenband van een fiets (voorzien van talk). Europese EPDM is schoon en heeft een lichte print. Het verschil in dikte,s komt doordat de Amerikanen werken met inches en wij in Europa werken met milimeters. Amerikaanse EPDM is bijna altijd 1,14 mm dik. Europese EPDM heeft een grote variatie aan diktes maar meest gebruikte is 1,00mm en 1,30mm soms ook 1,14mm.

De voordelen van Europese EPDM t.o.v Amerikaanse EPDM

Europese EPDM bevat geen talk en dat heeft heel veel voordelen zeker voor de doe-het-zelver, maar ook voor de vakman en professional. Europese EPDM kun je rechtsreeks op vele ondergronden enkelzijdig verlijmen zonder dat je de EPDM eerst moet reinigen, schuren of voorzien van een primer. Dat komt omdat de Europese EPDM talkloos is. Amerikaanse EPDM moet echter altijd tweezijdig verlijmd worden en bij de hulpstukken en hoeken ook nog worden voorzien van een primer en worden geschuurd. Dit wordt echter niet altijd gedaan waardoor er later problemen kunnen ontstaan bij werking van het dak. Hierdoor kan de EPDM folie loskomen. De verwerking van Europese EPDM is dus veel eenvoudiger en goedkoper. Wat betreft de levensduur maakt het niet veel uit. Als de EPDM folies geinstalleerd worden volgens de voorschriften, de bijbehorende EPDM lijmEPDM kit,  enzovoort dan gaan ze beiden ongeveer 50 jaar mee. Wel moet worden opgemerkt dat de Europese EPDM hier een voorsprong in heeft omdat deze meestal dikker is.

De prijs en kosten van Europese EPDM

Europese EPDM wordt grotendeels enkelzijdig verlijmd i.p.v dubbelzijdig ook zijn er geen primers benodigd hierdoor blijft de totaalprijs van de Europese EPDM laag. Amerikaanse EPDM lijkt in de basis eerst wat goedkoper dan de Europese EPDM maar door de dubbelzijdige verlijming en de benodigde EPDM randartikelen enzovoort is de Amerikaanse EPDM onder de streep duurder en de Europese EPDM dus goedkoper. Ook als je EPDM vergelijkt met bijvoorbeeld bitumen dakbedekking dan is de EPDM dakbedekking tegenwoordig goedkoper en scherper geprijsd. Dat komt omdat bitumen dakbedekking veel meer olie bevat dan EPDM, de prijs van olie is in de laatste jaren echter enorm toegenomen waardoor de EPDM dakbedekking goedkoper is geworden t.o.v de bitumen dakbedekking. 

Europese EPDM kopen en bestellen

Indien u nog twijfels heeft over onze Europese EPDM  dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij leveren alle EPDM materialen zeer snel en binnen 3 werkdagen bij u thuis of op het bedrijf af. EPDM als EPDM dakbedekking op maat , maar nog voordeliger zijn onze complete EPDM pakketten. Het EPDM pakket is in diverse uitvoeringen beschikbaar en bevat de benodigde EPDM lijm en EPDM kit inclusief de eventuele EPDM hemelwaterafvoer

Copyright © 2020 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat