10% WEEKENDKORTING!

Tot en met a.s maandag geven wij 10% korting op het gehele assortiment. Dus bestel snel! De korting wordt automatisch verrekend in de winkelwagen.

Op welke ondergrond EPDM lijmen? 10 Voorbeelden

EPDM is een veelzijdig materiaal dat op diverse ondergronden aangebracht kan worden. In dit artikel gaan wij dieper in op de verschillende ondergronden. EPDM dakbedekking wordt veel aangebracht op houten ondergronden zoals OSB platen, underlayment en houten dakbeschot. Maar ook het verwerken van EPDM dakbedekking over een bestaande bitumen dakbedekking is vaak mogelijk. Hieronder proberen wij een antwoord te geven op diverse vragen met betrekking tot het verlijmen van EPDM op diverse ondergronden.

Veel gestelde vragen

1. Kan ik EPDM op hout aanbrengen?

EPDM kan uitstekend op een houten ondergrond worden aangebracht. Bij niet verwarmde schuren of een overkapping kan EPDM dakbedekking direct op het hout worden verlijmd. Bij daken van verwarmde ruimtes kan er condensvorming optreden tussen het EPDM en de houten ondergrond. Met PIR isolatie platen in combinatie met damp werende folie kan condensvorming voorkomen worden.

Vaak wordt de vraag gesteld 'Mag ik EPDM dakbedekking op nat hout aanbrengen?'. Voor een optimale hechting en een duurzaam eindresultaat mag EPDM niet op nat hout worden aangebracht. EPDM is dampdicht waardoor het vocht opgesloten blijft en houtrot de constructie kan aantasten.

Conclusie: EPDM kan verlijmd worden op hout. Voorkom condensvorming met een dampwerende folie. Breng EPDM aan op een schoon en droog oppervlakte.

2. Kan ik EPDM op beton aanbrengen?

Ja, u kunt EPDM op beton lijmen. Zorg altijd voor een voldoende schoon werkveld, zonder scherpe delen. Een primer is in principe niet nodig. Het mag wel toegepast worden, maar dan moet deze primer minstens 24 uur of langer drogen. Wanneer de primer niet voldoende droog is, kan de primer de optimale hechting van de EPDM lijm teniet doen.

Conclusie: U kunt EPDM aanbrengen op beton. Een primer is in principe niet nodig. Mocht u twijfelen dan kunt u altijd contact opnemen met onze product specialisten.

3. Kan ik EPDM op isolatie aanbrengen?

Niet elk isolatiemateriaal is geschikt om te verwerken in combinatie met EPDM. EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR dakisolatieplaten. U kunt in deze webwinkel PIR isolatieplaten kopen met de juiste cachering. Deze speciale laag zorgt voor een optimale hechting van de lijm. Onder de isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.

Conclusie: EPDM dakbedekking kan alleen aangebracht worden op voor dit doel geschikte PIR dakisolatieplaten.

4. Kan ik EPDM op dakleer plakken?

U kunt EPDM in sommige gevallen aanbrengen op bitumen dakbedekking, ofwel dakleer. Er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

  • De ondergrond moet droog zijn;
  • Het dak moet geïsoleerd zijn zodat condensvorming voorkomen wordt;
  • De ondergrond moet veegschoon zijn.

Vocht en EPDM lijm gaan niet samen. Voor een optimale hechting moet het te verlijmen oppervlak droog zijn en droog blijven. De 'oude' bitumen dakbedekking fungeert in principe als een dampdichte laag.

Conclusie: Wilt u EPDM op dakleer plakken? EPDM kan in veel gevallen verlijmd worden op bitumen dakbedekking. Bestaande dakisolatie is daarbij wel belangrijk om te grote temperatuurverschillen te voorkomen. Zo wordt condensatie in de constructie voorkomen.

5. Kan ik EPDM op zink lijmen?

Zink wordt veel toegepast in bijvoorbeeld dakgoten. Door corrosie zal er op den duur lekkage op gaan treden. Wanneer uw zinken dakgoot ter hoogte van lasnaden niet té beschadigd is, dan kunt u deze renoveren en waterdicht maken met EPDM stroken. Wanneer de lasnaden té beschadigd zijn dan moeten ze eerst gerepareerd worden. Wij adviseren voor dit doel een dikte van 1,30 millimeter. Een dakgoot bevat vuil dat de hechting van de lijm negatief kan beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat de dakgoot schoon is.

Conclusie: EPDM kan verlijmd worden op zink, mits de te verlijmen oppervlakte voldoende schoon is en vrij is van vuil. Kies bij een dakgoot voor een EPDM dikte van 1,30 millimeter.

6. Kan ik EPDM over oude dakbedekking aanbrengen?

U kunt EPDM in sommige gevallen over bestaande dakbedekking aanbrengen. Uitgezonderd zijn PVC dakbedekking en mastiek daken. Ook dient het dak voldoende geïsoleerd te zijn om condensvorming te voorkomen.

Conclusie: EPDM aanbrengen op bestaande dakbedekking is in bepaalde gevallen zeker mogelijk. Er zijn uitzonderingen zoals mastiek en PVC daken. Ook mag er geen condensvorming optreden tussen de lagen.

7. Kan ik EPDM op mastiek dakbedekking plakken?

Nee, EPDM kan niet aangebracht worden op een mastiek dak.

Conclusie: EPDM aanbrengen op mastiek is niet mogelijk.

8. Kan ik EPDM over PVC dakbedekking plaatsen?

EPDM kent weinig nadelen. Een nadeel van EPDM is de slechte chloorbestendigheid. Hierdoor is het niet mogelijk om EPDM op een PVC dak te plaatsen.

Conclusie: EPDM aanbrengen op PVC dakbedekking is niet mogelijk.

9. Kan ik EPDM op metaal aanbrengen?

Ja, het aanbrengen van EPDM op metaal is mogelijk. Te denken valt hierbij aan metalen zoals aluminium en zink. Heeft u vragen over het verlijmen van EPDM op metalen? Neem dan gerust contact met ons op. EPDM is ideaal te verlijmen op een zink.

Conclusie: U kunt EPDM aanbrengen op diverse metalen mits schoon, roestvrij en vetvrij.

10. Kan ik EPDM op EPDM lijmen?

Ja, met onze contactlijm kunt u bijvoorbeeld EPDM banen aan elkaar plakken. Dit wordt onder andere toegepast bij het verbinden van EPDM banen. Voor accessoires wordt voor een waterdichte verlijming ook wel EPDM kit toegepast. Te denken valt hierbij aan het afwerken van hoeken met prefab hoeken en het waterdicht maken van een dakdoorvoer met een manchet.

Conclusie: EPDM op EPDM plakken is mogelijk. Gebruik hiervoor onze contactlijm. Voor de de montage van EPDM accessoires kan ook gekozen worden voor EPDM kit.

 

 

EPDM ondergronden

EPDM dakbedekking

 

Tabel

Bekijk hieronder op welke materialen EPDM dakbedekking verlijmd kan worden.

Ondergrond Verlijming mogelijk?
EPDM op hout Ja
EPDM op beton Ja
EPDM op isolatie Ja, alleen voor dit doel geschikte PIR isolatieplaten.
EPDM op bitumen dakbedekking Ja, mits niet te nieuw en bij verwarmde ruimtes voorzien van isolatie.
EPDM op zink plakken Ja
EPDM over oude dakbedekking In veel gevallen mogelijk. Er zijn enkele uitzonderingen.
EPDM op mastiek Nee
EPDM op PVC dakbedekking plakken Nee
EPDM op metaal In veel gevallen mogelijk.
EPDM op EPDM lijmen Ja

Tabel 1: EPDM monteren op diverse ondergronden.

Copyright © 2022 EPDMXL | EPDM Folie en EPDM Dakbedekking op Maat